Mistrzowskie zakończenie cyklu Enea Tri Tour

Mistrzowskie zakończenie cyklu Enea Tri Tour

Niemal 10 000 litrów napojów, prawie 1,5 tony owoców i 2 500 szt. żeli energetycznych potrzebowali uczestnicy Prime Food Triathlon Przechlewo. Wrześniowe zawody miały wysoką frekwencję (blisko 800 zawodników i ponad 2000 kibiców) i pomimo pogody – niepowtarzalną atmosferę. W mistrzowskim stylu zakończyły one ogólnopolski cykl imprez triathlonowych Enea Tri Tour.

Mistrzem Polski na dystansie olimpijskim został Sylwester Kuster. Na pokonanie trasy składającej się z 1,5 km pływania, 40 km jazdy na rowerze i 10 km biegu potrzebował on 1 h 56 min. i 27 sekund. Jego rezultat był o 3 sekundy lepszy od czasu wicemistrza Polski (Mateusza Kaźmierczaka) i o 47 sekund lepszy od zdobywcy trzeciego miejsca, a zarazem mistrza Polski U-23, Tomasza Brembora. Mistrzyni Polski, Agnieszka Jerzyk miała większą przewagę nad rywalkami. Były to niemal 3 min. nad Małgorzatą Szczerbińską i Magdaleną Mielnik. Sportowych emocji nie brakowało również w sobotę. Kacper Adam, zwycięzca na dystansie 112,99 km wyprzedził drugiego w klasyfikacji zawodnika (Tomasza Domagałę) o niemal 7 min., a trzeciego (Jakuba Czaję) o ponad 10 min. Dużą, bo ponad 7 min. przewagę nad rywalami miał zespół Kawa Kamp, który wygrał zawody sztafet.

– Kapryśna pogoda dała się trochę we znaki uczestnikom mistrzostw Polski na dystansie olimpijskim, choć ze względu na silny wiatr zawodnicy startujący w sobotniej rywalizacji również musieli się nieźle napracować – mówił Paweł Nowak, prezes zarządu Prime Food i jeden ze współorganizatorów, który ukończył zawody na dystansie 112,99 km. – Ze swojej strony staraliśmy się zadbać o to, by blisko 800 uczestników weekendowej rywalizacji mogło startować w jak najbardziej optymalnych warunkach i wywieźć z malowniczego Przechlewa niepowtarzalne wspomnienia – dodał.

Przygotowanie od A do Z

Zawodnicy mogli uzupełniać stracone kalorie w punktach odżywczych i w specjalnie przygotowanej dla nich strefie finishera. Potrzebowali oni ponad 9000 litrów wody, ponad 300 litrów soku i prawie 1,5 tony owoców (pomarańczy, arbuzów i bananów). Nie zabrakło również ponad 3200 szt. hamburgerów i hot-dogów, 1000 szt. lodów, 1000 porcji ciasta drożdżowego oraz złocistego trunku. Organizacja Prime Food Triathlon Przechlewo nie byłaby możliwa bez wielu osób, firm i służb. Przygotowanie imprezy wspierało 140 wolontariuszy, a także duża liczba przedstawicieli służb medycznych, mundurowych, drogowych i porządkowych.

– Dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację Prime Food Triathlon Przechlewo 2015. Specjalne podziękowania należą się zawodnikom, kibicom i mieszkańcom, wolontariuszom, władzom samorządowym, wszystkim służbom, współorganizatorom, partnerom oraz sponsorom. Bez Was trudno wyobrazić sobie przygotowanie zawodów na wysokim poziomie, na który zwracali uwagę sami uczestnicy. Gorący doping i wsparcie praktycznie na każdym kilometrze trasy pomagały zawodnikom w pokonywaniu barier, także tych pogodowych – podkreślił Paweł Nowak z Prime Food.

Moc wrażeń na zakończenie Enea Tri Tour

Organizatorzy przygotowali dla zawodników i kibiców wiele różnorodnych atrakcji. W piątkowy wieczór oglądali oni na telebimie mecz Niemcy – Polska. Jedną z atrakcji był również sobotni koncert Gracjana Kalandyka. Artysta zadedykował wolontariuszom jeden ze swoich utworów. Kibice chętnie brali też udział w konkursach typowania i kibicowania. Szczególnie zauważalne były dwie ekipy – Różowe Alpejskie Dzwony i Hawaje, które gorącym dopingiem dodawały sił zawodnikom. W weekend odbyły się także: Dzień Dawcy Szpiku, Mini Triathlon dla dzieci i pokazy zumby. Na terenie zawodów zlokalizowana została strefa EXPO. Popularnością cieszyła się także specjalna strefa dla kibiców ENERGIA+ Aktywne życie, w której Enea przygotowała m.in. ciekawe animacje dla najmłodszych.

– Przez cały sezon towarzyszyliśmy triathlonistom w ich sportowych zmaganiach podczas cyklu Enea Tri Tour. Nie mogło zabraknąć nas również w Przechlewie – przyznał Grzegorz Kinelski, wiceprezes ds. handlowych Enei. – Gratulujemy wszystkim uczestnikom, to dzięki nim triathlon na trwałe już zagościł na salonach polskiego sportu. Kolejni debiutanci udowadniają, że to sport dla każdego. Dziękujemy za pozytywną energię, która za sprawą zawodników i kibiców niezmiennie królowała na każdej z imprez Enea Tri Tour – dodał.

Prime Food Triathlon Przechlewo był ostatnią imprezą w ramach największego w Polsce cyklu imprez triathlonowych – Enea Tri Tour.

– Na szczegółowe podsumowania przyjdzie jeszcze czas, jednak już teraz możemy oszacować, że od maja do września w 9 imprezach z cyklu Enea Tri Tou wzięło udział ponad 8 000 zawodników i ponad 39 000 kibiców. Tak wielki wysiłek organizacyjny nie byłby możliwy bez motywacji, jaką dawali nam zawodnicy i kibice, komentując nasze imprezy. Naszym celem jest dostarczanie sportowych emocji na najwyższym poziomie z zapewnieniem maksymalnego komfortu i bezpieczeństwa zawodnikom i kibicom. Zdecydowanie udało nam się to osiągnąć w tym sezonie. Już teraz przygotowujemy się do kolejnego, który przyniesie z pewnością wiele sportowych emocji – podsumował Wojciech Kruczyński, prezes Endu Sport i współorganizator cyklu Enea Tri Tour.

Start Przechlewo2015

Prime Food Triathlon Przechlewo w liczbach
Niemal 3000 osób: zawodników, ich towarzyszy i kibiców odwiedziło Przechlewo przy okazji Prime Food Triathlon Przechlewo
Blisko 800 zawodników na dystansie 112,99, olimpijskim i w sztafetach

Wykorzystano:
9 300 litrów wody
320 litrów soku
1 600 szt. hamburgerów (dla zawodników, wolontariuszy, służb)
1 600 szt. hot-dogów (dla zawodników, wolontariuszy, służb)
1 000 szt. lodów
1 000 porcji ciasta drożdżowego
2 500 szt. żeli energetycznych

240 kg arbuzów
680 kg bananów
570 kg pomarańczy

Postawiono i wywieszono:
2,7 km płotów
10 km taśmy ogrodzeniowej

Imprezę wspierało:
140 wolontariuszy
Wielu przedstawicieli służb medycznych, mundurowych i porządkowych

Wyniki Prime Food Triathlon Przechlewo można znaleźć na stronie w.sts-timing.pl/wyniki_index.php?id=716.

do góry