FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Odbiornik GPS + komórka + mobiRunner

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu       Forum biegajznami.pl Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
miqul
Bywa, że się odezwę

PostWysłany: Pią Maj 09, 2008 19:38    Temat postu: Odbiornik GPS + komórka + mobiRunner Odpowiedz z cytatem

Witam! Póki co jestem tu wciąż nowym forumowiczem, ale chcę wam powiedzieć o moich doświadczeniach z pewnym zestawem. W zasadzie to pierwszy test odbędzie się dziś wieczorem. Niedawno sprawiłem sobie malutki odbiornik GPS (połowa wielkości komórki) planując połączenie go z komórką przez Bluetooth i jakimś softem do rejestracji przebiegniętej trasy. Wymaganiem było by soft działał pod JAVĄ, bo moja komórka to jeszcze nie smartfon (SE K750i).

Znalazłem Trail Explorer, który właśnie jest takim rejestratorem. Generuje pliki GPX lub KML, które później można wyświetlić w Google Earth, Google Maps lub w programie SportTracks (właśnie się na niego przesiadłem).

Jednak szukałem dalej i jakie było moje zdziwienie gdy znalazłem MobiRunner, darmowy soft dedykowany dla biegaczy! Zerknijcie sobie na ekrany (bo opis chyba po duńsku Shocked ) , szczególnie ten podwójny stoper z czasem całkowitym i kolejnych okrążeń (międzyczasy włączane naciśnięciem #) i konfigurowalnymi pozycjami:
-prędkość (km/h),
-średnia prędkość (km/h),
-średnia prędkość danego okrążenia (km/h),
-prędkość (min/km),
-średnia prędkość (min/km),
-średnia prędkość danego okrążenia (min/km),
-dystans całkowity,
-dystans danego okrążenia...
Coś tam jeszcze jest, teraz nie pamiętam... Wszystko na w miare dużym ekraniku komórki. Do tego pamięta trasę i zgrywa ją jako GPX - idealne do SportTracks. Wyznacza również ile człowiek podczas trasy się wspinał, a ile zbiegał z góry.
I tylko pulsu nie mierzy - osobno pulsometr trzeba mieć.
IMHO to taka tańsza wersja kombajnów klasy Garmin 305 Very Happy
Koszt modułu GPS to około 100zł z małym hakiem.
Tyle teoria, a jak się sprawdzi w warunkach bojowych, o tym już wkrótce

No to komu w drogę temu buty biegowe na nogi!
Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

miqul
Bywa, że się odezwę

PostWysłany: Pią Maj 09, 2008 22:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Złe wieści z pierwszego podejścia do testu. W trakcie biegu wszystko pięknie telefon wyświetlał, jednak pod koniec biegu ktoś do mnie zadzwonił i program się wysypał Rolling Eyes
Nie jest to jednak wielozadaniowy system.
Najgorsze jest to, że ten telefon to była pomyłka Evil or Very Mad
W każdym razie test odłożony do następnego treningu...
Powrót do góry

miqul
Bywa, że się odezwę

PostWysłany: Sro Maj 14, 2008 19:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwszym biegu z zestawem SE K750i + mobiRunner + GPS Qstarz BT-Q818. Soft jest elegancki, ale jeszcze przydałoby mu się kilka szlifów. Przy wolnym tempie wskazywana prędkość skacze, ale przełączając się na wartość średnią jest OK. Nie wiem też dlaczego soft nie zapisuje informacji o prędkości do tworzonego pliku z danymi z trasy.
Odbiornik nie jest jakoś super dokładny, kiedy biegnie się w mocno zabudowanym terenie lub w lesie, trasa czasem jest pokazywana parę metrów obok trasy po której się biegło, ale wg mnie mieści się to w deklarowanej dokładności GPS +/- 5m.
Wygenerowany plik GPX wgrałem do SportTracks i fajnie pokazuje przebytą trasę, przebytą różnicę wzniesień, czas i dystans (automatycznie wprowadza do programu).
Są też programy które tylko rejestrują trase, np. Trail Explorer, ale ten mi się rozłączał po jakimś czasie - zrywała sie łączność Bluetooth, nie wiedzieć dlaczego.
Gdyby SE K750i miał system operacyjny np. Symbiana, to większy byłby wybór softu.
Ot to takie pierwsze uwagi...
Powrót do góry

Dark3r
Niezły ze mnie gaduła

PostWysłany: Sro Maj 14, 2008 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam telefon z symbianem (Nokia 6630) Zastanawiałem się, że jakbym kupił sobie ten nadajnik(na allegro 130zł) Tylko gdzieś wyczytałem, że różnice pomiędzy faktycznym dystansem a zmierzonym przez gps to gdzieś 5-10% To prawda?
1,5km=4:38 z 01.06.09
5km=19:54 z 28.08.09
10km=42:04 z 21.06.09
15km=1:07:48 z 18.01.09
21,1km=1:42:14 z 01.03.09

CELE 09' Przetrwać ;D
ZSEG Otwock
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

sim0n12
Bywa, że się odezwę

PostWysłany: Sro Maj 14, 2008 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dark3r napisał(a):
Tylko gdzieś wyczytałem, że różnice pomiędzy faktycznym dystansem a zmierzonym przez gps to gdzieś 5-10% To prawda?

Nie do końca prawda. To tylko kwestia sposobu napisania aplikacji. Oczywiście jak autor coś przekombinuje to dane dostarczane przez odbiornik gps mogą być tak przetworzone że nie dadzą prawdziwego wyniku. Ale ostatecznie aplikacji jest na tyle dużo że można wybrać taką, która będzie dawała dobre wyniki.

Dla telefonu z WinCE więcej info to:
http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.php?t=19436

A dla telefonu ze Symbianem to swego czasu o ile dobrze pamiętam używałem SmartComGps.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

sunkist
Czasami pogadam

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 20:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam nokie e 51 + Nokia Sports Tracker działa rewelacyjnie , a jeśli chodzi o różnice w dystansie to są bardzo małe w porównaniu do zmierzonego dystansu licznikiem rowerowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biegajznami.pl Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: