FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
ŁOSIOWE BŁOTA: sezon wiosna-lato 2007
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 56, 57, 58  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi       Forum biegajznami.pl Strona Główna -> SBBP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jang
Mikaelek

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 08:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

joycat napisał(a):
Przyczynek do poznawania historii Łosiowych Błot i napotykanych na naszej trasie reliktów architektury wojskowej - temat dyskutowany często podczas łosiowań; obejrzyjcie i przeczytajcie:

http://fociarz.blog.pl/archiwum/index.php?nid=11821006

A przewijając w dół tę stronę, zauważycie jeszcze dwie fotki z Łosiowych:
http://fociarz.blog.pl/

Dzięki, Joycat, za ten historyczny namiar. Wiele miejsc na naszej łosiowej trasie, ale także i na moich wolskich ścieżkach (fort Bema przy Powązkach) nabrało dla mnie nowego znaczenia.
Poza najdalej wysuniętym bastionem zmęczenia i bólu odkryjemy pokłady mocy i ukojenia, o jakie samych siebie nie podejrzewaliśmy; źródła obfite i nienapoczęte, ponieważ nigdyśmy wcześniej się do nich nie przebili. William James
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

kociemba
Niezły ze mnie gaduła

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na tym zdjęciu widać rozlokowanie masztów. Każdy stał na czterech nogach więc takich podpór jak na zdjęciach Fociarza, powinno być 40.
A takie okrągłe, betonowe , z dziurą od góry i z boku, podobne do bunkrów czy stanowisk strzelniczych (gdzieś takie widziałem) to podobno też podstawy pod jakieś elementy radiostacji.

joycat
Spróbuj mnie przegadać!

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To by się zgadzało - tak teraz przypomiam sobie, w których miejscach mijamy te elementy podstawy masztów, to chyba głównie wzdłuż tej drogi do Latchorzewa, do której skręcamy od torów na 2-gim kilometrze.
A może zrobimy sobie kiedyś wycieczkę biegową w poszukiwaniu śladów pozostałych masztów? Kierując się schematem narysowanym na tej mapie? Fajnie byłoby zlokalizować wszystkie, szczególnie te po drugiej stronie Radiowej.

SBBP.PL
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

joycat
Spróbuj mnie przegadać!

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kociembo, a skąd jest to zdjęcie?

SBBP.PL
Powrót do góry

Pit
Mikaelek

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyprawa poszukiwawcza mi sie bardzo podoba. Moze dla wiekszej zabawy zróbmy poszukiwania w nocy. Bedzie trudniej i bardziej emocjonujaco a moze przy okazji potkniemy sie o śpiacego łosia?
Jak te maszty wygladały? Bo mi te 4 nogi jakos nie wchodzą? Myślałem, ze to maszt prosty z odciagami?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

kociemba
Niezły ze mnie gaduła

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam kolegę, który zajmuje się "poszukiwaniem skarbów" Chodzi z wykrywaczem metalu po różnych dziwnych miejscach i odnajduje naprawdę ciekawe rzeczy. On mówił mi swego czasu o tych masztach i wskazał forum takich pasjonatów którzy tropią historię. No i to zdjęcie z takiego właśnie forum pochodzi.
Te maszty stały miej więcej tak jak ustawiłem te żółte pineski, wzdłuż zielonej linii, a ta żółta kreska to trasa niedzielnego biegu zmodyfikowana o dobieg do płyty lotniska. Nie ma naniesionego jeszcze najbardziej na północ wysuniętego dziesiątego masztu. Jak widać niektóre mijamy bardzo blisko. Dokładność przypuszczam +/- 15 m

kociemba
Niezły ze mnie gaduła

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te maszty stały tak jak wieża Eiffla.

joycat
Spróbuj mnie przegadać!

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 11:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Forum, o którym piszesz Kociembo, to może być na przykład to: http://www.werttrew.fora.pl/index.php Pasjami ich czytuję w wolnych chwilach; Fociarz również się na tym forum udziela.

Chłopaki, to kiedy robimy wyprawę poszukiwawczą?? Very Happy
Pit, może być i w nocy, tzn. lepiej po prostu wieczorem, po zapadnięciu zmroku, chociaż wydaje mi się, że:
na tym odcinku po drugiej stronie Radiowej szukanie tych elementów w ciemnościach może być bardzo utrudnione. Kojarzysz tę ścieżkę prostopadłą do Radiowej, którą biegniemy ok. 300 m po przekroczeniu ulicy, a potem skręcamy ostro w prawo? Linia ustawienia tych masztów stanowi przedlużenie tej ścieżki, a jak sobie przypominasz, ta ścieżka nie leci prosto, tylko zakręca. Szukanie więc tych elementów wiązać się będzie z głębokim wejściem w chaszcze - może być trudno. W dodatku to teren podmokły, i żebyśmy się po ciemku nie potopili w bagnie Laughing

SBBP.PL
Powrót do góry

Harcerz
Niezły ze mnie gaduła

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 12:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...jestem zaaa...taka wyprawa ...odkrywcza z szybkoscia odkrywców to cos dla mnie na dzień dzisiejszy z moim zdrówkiem!!! Laughing

ZiMNaR...
www.maratonczyk.pl/content/blogcategory/58/140/

Połowka Komandosa...
http://www.maratonczyk.pl/content/blogcategory/57/137/
...zapraszam za rok!
Powrót do góry

Misiaczek
Czasami pogadam

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 15:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaczekajcie z wyprawą na mnie, Ja też chcę.

Wszystkim Łosiom życzę Wesołych Świąt Laughing

kociemba
Niezły ze mnie gaduła

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, że od razu nie podałem adresu tego forum. Strona ciekawa, z bardzo zachęcającym tytułem "ODKRYWCA -WSZYSTKO O SKARBACH I PRZYGODZIE"
Ten mój kolega ma prawdziwego hopla na punkcie latania po takich dziwnych miejscach z wykrywaczem. Kiedy jesteśmy u znajomych w na działce to on całymi godzinami lata po lesie i przynosi zawsze jakieś ciekawe rzeczy. Ostatnio wprawił mnie w osłupienie kiedy przyniósł cały worek ołowianych kul z kartaczy (a może z muszkietów ? ) które zamierzał przetopić na wędkarskie ciężarki. Ja myślałem, że takie kule to mają jakąś niesamowitą wartość, a okazuje się , że to historyczny złom i nikt specjalnie się tym nie ekscytuje. Fajna zabawa i bardzo pobudza wyobraźnie.
Link który podaję odsyła bezpośrednio do tego wątku o radiostacji, ale warto pobuszować głębiej. Pewnie można tam znaleźć mnóstwo ciekawostek.
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=23470

Pebe
Lubię sobie pogadać

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po Lasku Bielańskim poszukiwacze skarbów też kiedyś chodzili.
Są tu pozostałości po niemieckich okopach.
Największy skarb jaki widziałem to zardzewiały pilnik i trochę drutu Laughing
Nie wiem dlaczego nie zabrali pilnika, w końcu mógł należeć do budowniczych Polski Ludowej Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Renata
Mikaelek

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nadawcza Radjostacja Transatlantycka Shocked , rany Julek, teraz właśnie takie ciekawostki wyciągasz Kociemba? Chcesz żeby mi się pieczenie w piecu spaliły? Wink

Darek dziękuje Ci za gratulacje pokabackie Very Happy , jakoś nie miał czasu wcześniej Embarassed .

A dla wszystkich Łosi życzenia radosnych Świąt Wielkanocnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  

Maciaszczyk
Lubię sobie pogadać

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 21:34    Temat postu: Re: Witam Odpowiedz z cytatem

pyza napisał(a):
Świerzak chce się do Was podłosiować.
Dzisiaj po pracy idę do kina, więc się nie wyrobię,
a w niedziele... robicie bieganie ze święconką?
ja jestem za.
Ja akurat jestem przeciw. To znaczy, nikomu nie bronię, ale sam nie biegam. Niedziela Wielkanocna ma dla większości ludzi inny porządek dnia niż każda inna niedziela. Ale... Osobiście piszę się na bieganie w poniedziałek - według porządku niedzielnego. To znaczy o 7, niezależnie od tego, czy będę sam, czy też będzie ktoś jeszcze. Jeśli o 8 ktoś przybędzie, to może skuszę się na drugą pętlę, choć niczego nie obiecuję, bo po operacji zgubiłem kondycję.
Powrót do góry

jang
Mikaelek

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koncepcja dyngusowego biegania porannego po ŁB nawet mi odpowiada, choć myślałem też o jakimś samotnym a dłuższym wypadzie do Puszczy Kampinoskiej (ok. 20 km). A może nie samotnym?
Poza najdalej wysuniętym bastionem zmęczenia i bólu odkryjemy pokłady mocy i ukojenia, o jakie samych siebie nie podejrzewaliśmy; źródła obfite i nienapoczęte, ponieważ nigdyśmy wcześniej się do nich nie przebili. William James
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum biegajznami.pl Strona Główna -> SBBP Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 56, 57, 58  Następny
Strona 7 z 58

Skocz do: