|
|
|

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 15:05 Temat postu: |
|
|
Ale koszty nie rosną tak jak inflacja tylko szybciej. Wzrost danego elementu organizacyjnego z 10 do 100% jest sprawą normalną.
Prosty przykład.
Jeśli na zabezpieczenie wg ustawy o imprezie masowej biegu masz x ludzi a frekwencja wzrosła 50% to czy koszt wzrośnie tylko o wielkość inflacji czy będzie bliżej 50% ?
Tak łatwo mówić a ludzie nie zdają sobie sprawy jak wzrastają koszty przy organizacji coraz większego biegu.
Mały dodatek a może kosztować 5-10 tyś zł a takich dodatków koniecznych pojawia się wiele i robi się różnica w dziesiątki tysięcy złotych. W przypadku imprez na około 5000 osób idzie to w grube kwoty.
Nie można odnosić wskaźnika bo jeśli organizujesz bieg to dany koszt wynosi x a przy większej frekwencji wynosi x + 30-50% z x _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek Peisert Spróbuj mnie przegadać!

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 15:43 Temat postu: |
|
|
Arti nie kombinuj nad naukowymi wywodami, bo akurat Ty jako dyrektor drugiego co do wielkości biegu w Poznaniu nie patrzysz na to obiektywnie ani tym bardziej z punktu widzenia zwykłego zawodnika.
Ty ich poprzesz nawet jak opłata wzrośnie do 200zł tłumacząc to względami ekonomicznymi  _________________ 2000m 5:53
3000m 9:04
5000m 16:36
10km 35:48
15km 55:09
20km 1:14:05
Półmaraton 1:18:17
www.tomekpeisert.ludziesportu.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 15:52 Temat postu: |
|
|
Nie, tylko jako organizator wiem jak rosną koszty w miarę wzrostu frekwencji...
Dlatego powtarzam.... jedna dodatkowa pozycja i pojawia się w kosztach 5-10 tyś zł. Tylko uczestnik tego nie widzi nie zawsze rozumie
Tylko dlatego, że pobiegnie np 2000 osób więcej koszt obstawienia "tłumu" może wzrosnąć o kilka tysięcy złotych a to tylko mała zmiana. Dokładając ,że elementów jest kilkaset a każdy z podwykonawców podnosi cenę usługi bynajmniej nie o 3% inflacji lecz sporo więcej to robi się gigantyczny wzrost.
Albo chcemy biegu większego albo pozostanie się przy 500 osobach i wpisowym 20-25 zł  _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 15:54 Temat postu: |
|
|
| Tomek Peisert napisał(a): | Arti nie kombinuj nad naukowymi wywodami, bo akurat Ty jako dyrektor drugiego co do wielkości biegu w Poznaniu nie patrzysz na to obiektywnie ani tym bardziej z punktu widzenia zwykłego zawodnika.
Ty ich poprzesz nawet jak opłata wzrośnie do 200zł tłumacząc to względami ekonomicznymi  |
a co byś zrobił gdyby wzrost kosztów wyniósł dodatkowe mp. 200 000 zł. Wyłożyłbyś ze swoich aby bieg był większy i oczywiście przynajmniej na poziomie z roku poprzedniego ?
A gdyby dany usługodawca powiedział Ci, ok w 2009 kosztowało to 10 tyś ale teraz pan potrzebuje więcej bo więcej ludzi i wiadomo nowe ceny więc na 2010 to będzie kosztowało 15 tyś.
Takie są realia.
U nas na Maniackiej z uwagi na frekwencję koszt wynajmu obiektów wzrósł o blisko 400% w stosunku do I edycji
Ktoś mówił o 3% inflacji ? )))))))))))))))))))) Realia są inne.  _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek Peisert Spróbuj mnie przegadać!

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 16:06 Temat postu: |
|
|
No to od tego już są inne metody, współpraca z władzami miasta, umowy sponsorskie, negocjacje, itd, ale nie obciążanie finansowe zawodników, bo to jest owszem sposób najłatwiejszy dla organizatorów, ale jednocześnie najbardziej dotkliwy dla biegacza. _________________ 2000m 5:53
3000m 9:04
5000m 16:36
10km 35:48
15km 55:09
20km 1:14:05
Półmaraton 1:18:17
www.tomekpeisert.ludziesportu.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 16:15 Temat postu: |
|
|
Sponsorzy piszczą ,że 2009 był słaby a i skala jest inna. O ile można sponsorów znaleźć na 10.000 czy 50.000 to inaczej gdy dochodzi się do sumy np miliona
Co do Miasta.... oczywiście są dane środki i trzeba podzielić na imprezy sportowe w całym Poznaniu. Czyli torcik podzielić na kawałki
Piszę nie w kontekście konkretnego maratonu tylko ogólnie w kontekście głosów o wzroście wpisowego biegów masowych. _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie. 
Ostatnio zmieniony przez Arti dnia Pon Lut 08, 2010 16:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
boobi35 Lubię sobie pogadać
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 16:26 Temat postu: |
|
|
| Wydawało mi się, że razem biegacie. No prawie jestem pewny... Nie rozmawiacie w czasie treningu? Czy może ta Wasza publiczna dyskusja "coś" ma wnieść dla innych biegaczy? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 16:32 Temat postu: |
|
|
Akurat o tym nie rozmawialiśmy jeszcze a ponieważ w internecie pojawiło się wiele wątków na temat wzrostu wpisowego imprez biegowych więc warto publicznie o tym rozmawiać aby rozwiać wątpliwości.
Dyskusje na ten temat toczą się odnośnie różnych biegów zarówno pod wzgl wielkości, miejsca jak i długości dystansu. _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sebbor Niezły ze mnie gaduła

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 17:22 Temat postu: |
|
|
Arti ty lepiej się na tym wszystkim znasz jako organizator, wiec ja tu sie nie chcę mądrować. Jednak prawda jest taka że w 2008 płaciłem za maraton 50PLN a w 2011 zapłacę pewnie 100PLN. A moje przychody dwukrotnie przez ten czas nie wzrosną... _________________ 2009/2010
10:. 37:04/34:57
HM:. 1:22:58/1:17:06
M:. 3:09:04/? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 17:46 Temat postu: |
|
|
Tu się zgadzam... wiele rzeczy rośnie szybciej niż płace. Obecnie to chyba w Polsce płace najwolniej rosną...
Pocieszenie, że buty, odzież i sprzęt do biegania tanieją. _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
slawek74 Niezły ze mnie gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 20:02 Temat postu: |
|
|
| Arti napisał(a): | U nas na Maniackiej z uwagi na frekwencję koszt wynajmu obiektów wzrósł o blisko 400% w stosunku do I edycji
Ktoś mówił o 3% inflacji ? )))))))))))))))))))) Realia są inne.  |
ale o ile wzrosła frekwencja i wpływ z wpisowego?
i jeszcze jedno - ktoś pisał o cenach na zachodzie - ale tam pakiet dostaje sie więcej wart niż wpisowe - może napisz Arti co dostałeś w Rzymie, Berlinie itp a co jest w Poznaniu po wyrzuceniu ulotek ?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 23:13 Temat postu: |
|
|
W Rzymie dostałem ładny plecak Asicsa a w Berlinie za 250 zl nic
Maraton w Atenach kosztuje 300 zł a jest mniejszy
Frekwencja wpłynęła o 52% a wpływy z wpisowego to kropla bo przecież 100% wpisowego do nie jest zysk lecz wiąże się z pokryciem medali, koszulek itp...
Jeżeli masz kupowałeś np 3000 bananów a potem masz kupić 6000 bananów + wynająć dodatkowe samochody do tego + ludzi to czy koszt nadal będzie taki sam ?
Ludzie myślą, że to żadna różnica i nadal jest to samo a przecież jak widać zwiększyły się 3 czynniki a nie jeden. Doszedł transport i ludzie a nie tylko banany.
to tylko przykład dla zobrazowania bo trzeba pamiętać, że podobnych elementów przy takim przedsięwzięciu jest kilkadziesiąt. Że nie wspomnę, że dane elementy są droższe oczywiście niż w roku poprzedzającym.
Jeżeli jeden element kosztował 10 zł a przy wzroście frekwencji i nowym roku mamy ten element za np 12 zł + dochodzą 2 nowe elementy po np 3 zł to mamy razem 18 zł a nie nadal po 10 zł z roku 2009.
Czyli w takim wypadku wzrost kosztu jest o 80% a nie o 52 % wzrostu frekwencji.
Taka jest ekonomia i realia. Jeżeli wzrasta frekwencja to niektóre koszty wzrastają jak widać szybciej niż proporcjonalnie. _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
slawek74 Niezły ze mnie gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 13:11 Temat postu: |
|
|
| Arti napisał(a): | Jeżeli masz kupowałeś np 3000 bananów a potem masz kupić 6000 bananów + wynająć dodatkowe samochody do tego + ludzi to czy koszt nadal będzie taki sam ?
|
jak kupie 6000 bananów to dostawca da mi lepszą cene i jeszcze przywiezie i rozładuje  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 13:27 Temat postu: |
|
|
Taaaaa..... praktyka jest inna Zamiast np jednego samochodu dwa samochody lub dwa kursy, zamiast 2 ludzi 4 ludzi lub 2 dłużej pracujących itd itd. Poniżej pewnych kosztów zejść nie można.
Więc 6000 bananów nie będzie w cenie 3000 ani w proporcji 52% bo to tylko przykład i na tym prostym przykładzie koszty idą dalej: więcej stołów (transport), więcej wolontariuszy (np koszulki) itd itd Jedna rzecz a kolejne sprawy idą lawinowo.
Tak właśnie wygląda praktyka
Ps. Na maratonachpolskich Michał Walczewski przedstawił "kosztorys" biegu Katorżnika jeśli chodzi o koszty stałe. W porównaniu do polskich maratonów to zaledwie 130 000 zł i jak widać nie wygląda to ,że wszystko jest "za pół ceny"  _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arti Maniac

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 13:34 Temat postu: |
|
|
| slawek74 napisał(a): | | Arti napisał(a): | Jeżeli masz kupowałeś np 3000 bananów a potem masz kupić 6000 bananów + wynająć dodatkowe samochody do tego + ludzi to czy koszt nadal będzie taki sam ?
|
jak kupie 6000 bananów to dostawca da mi lepszą cene i jeszcze przywiezie i rozładuje  |
No nie mów ,że rozładuje na punkty odżywcze, pokroi i poukłada na tackach i jeszcze poda biegaczom
Wodę też rozwiezie tirami na kilka punktów odświeżania? Tylko niech pamięta,że trzeba się uwijać i pamiętać by wody w kubeczku było nie za mało i nie za dużo tylko w sam raz  _________________ Bieganie jest tym co kocham najbardziej,jest dla mnie powietrzem w moichpłucach,krwiąpłynącą w żyłach,dawkąendorfin,źródłem szczęścia icelem samymwsobie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|