emo Kącik kulinarny

Kącik kulinarny

To sa pytania dla mistrzow piekarnikow.

Kupilam nowa maszyna do chleba, Moulinex z rozbudowanym programem, i qrcz chleb wychodzi z dolkiem. Na razie piecze na 1. program. Jak rozwiazywac ten problem?

A ile dajecie tego yogurtu/maslany/mleka? Ja nigdy tego nie uzywalam, i nie orientuje sie do ilosci...

A juz sprobowaliscie piec ciasto do pizzy?

Prawdopodobnie mamy ten sam model automatu. Początkowo też chleb wychodził mi z dołkiem, a powodem, jak się okazało, była za duża ilość drożdży. Teraz najczęściej piekę chleb uwzględniając takie proporcje:

mąka - 60 dkg
jogurt/maślanka - 150 ml
woda - 250 ml
sól - 1,5 małej łyżeczki (tej która była w komplecie z maszyną)
oliwa - 2 duże łyżki z czubkiem (miarka w zestawie)
drożdże świeże - 9 g
dodatki - tu już można popuścić wodze fantazji, nasiona, suszone pomidory, oliwki. Bardzo ciekawy wyszedł chleb z pestkami dyni, w którym oliwę zastąpiłem olejek z pestek dyni. Chleb miał kolor zielony. Ważne, aby nasiona słonecznika, dyni i im podobnych przyrumienić przed dodaniem do ciasta.

Co do programu, to jeśli przewagę stanowi mąka pełnoziarnista używam program 3, w pozostałych przypadkach program 1. Stosując się do tych zasad na pewno chleb się nie zapadnie, ale należy uważać. Zwykle kontroluję konsystencję w początkowej fazie mieszania i czasami dodaję mąki lub płynu. W dużej mierze zależy to od typu mąki.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

I jeszcze jedna uwaga, warto dodać do mieszanki jeden średniej wielkości ziemniak, ugotowany w łupinie i obrany przed dodaniem do ciasta.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Rano miaja przyjemnosc urzadzic sniadanie chlebem na zakwasie Andrzeja. Po prostu bajka! Tez chcialabym sie nauczic to piec. Licze z szybkim kursem po moim powrocie!
[url]...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Rano miaja przyjemnosc urzadzic sniadanie chlebem na zakwasie Andrzeja. Po prostu bajka!

Przepis jest bardzo prosty. Cała sztuka polega na wejściu w posiadanie odpowiedniej jakości zakwasu. Użyty w omawianym wypieku zaczyn dostałem w prezencie, razem z przepisem na wypiek chleba 7 ziaren, od kolegi xstacha.

Legenda głosi, że początki jego chodowli sięgają XIV wieku, a dokładnie 12 luteg 1569 roku, kiedy to osobisty piekarz dziedzica Józefa Ożarowskiego, na pamiątkę wydanej obszarnikowi, przez króla Zygmunta Augusta, zgody na utworzenie z posiadanych przez niego włości Wyszmontowa i Sulejowa grodu Ożarów, nastawił zakwas poraz pierwszy.
Mikstura była pielęgnowana i chroniona przez ród Ożarowskich, aż do czasu, gdy w 1640 r postanowili oni grodu się pozbyć. Zamieszanie związane z przekazywaniem praw do grodzkich własności wykorzystał dozorujący w owym czasie zakwas kolejny z mistrzów piekarskich imieniem Leon i potajemnie przekazał 5 łyżek zaczynu swojej oblubienicy i wybrance, pannie Józefinie.
Józia doceniając wartość prezentu oddała się piekarzowi bez reszty.
Przez kolejne lata wspólnie pielęgnowali to, co mieli najcenniejszego, a na starość swoją wiedzę, doświadczenie i zakwas przekazali pierworodnemu, z przykazaniem zachowania go w dobrej kondycji dla potomnych.

Na tym legenda jeszcze się nie kończy, ale aby zbytnio nie przynudzać...., zakwas pomimo wielu dziejowych przełomów, zawieruch, wojen, pożog i powodzi dotrwał w tej samej rodzinie do czasów nam obecnych, wzmacniając w każdym nowym zaczynie swą siłę i moc, dając wypiekom coraz szlachetniejszą konsytsencję i smak.
I zapewne jego przyszłość skazana byłaby na kolejne stulecia izolacji, gdyby nie przypadek, zmieniający w jednej chwili odwieczny stan rzeczy. A tym przypadkowym zdarzenie było pojawienie się w sąsiedztwie potomkini Józefiny i mistrza Leona naszego kolegi xstacha. Naukowiec a od niedawna i piekarniany eksperymentator, tak zafascynował doświadczeniami na mące swoją sąsiadkę, że ta nie będąc w stanie się oprzeć, ukradkiem darowała mu 5 łyżek cennego zakwaszacza.

Tyle historii. Dzięki uprzejmości xstacha i ja pewnego dnia stałem się posiadaczem 5 łyżek legendarnego zaczynu. Dbam o niego, odżywiam i z każdym nowym bochenkiem zwiększam mój udział w tym wiekopomnym dziele.
Tez chcialabym sie nauczic to piec. Licze z szybkim kursem po moim powrocie!

Załatwione :) 5 łyżek historii też :)

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Przepis jest bardzo prosty. Cała sztuka polega na wejściu w posiadanie odpowiedniej jakości zakwasu. Użyty w omawianym wypieku zaczyn dostałem w prezencie, razem z przepisem na wypiek chleba 7 ziaren, od kolegi xstacha.

Legenda głosi, że początki jego chodowli sięgają XIV wieku, a dokładnie 12 luteg 1569 roku ...

Wszystko pokręciłeś. Po pierwsze to była hodowla, po drugie zaczęła się w kwietniu, po trzecie... zresztą dajmy spokój drobiazgom :)

Przepis rzeczywiście jest bardzo prosty, przyjemny w realizacji i daje super efekty. Przed godziną wyjąłem z pieca kolejne już bochenki.



A kluczem, jak pisał Andrzej, jest pięć łyżek substancji, która w stanie uśpienia (choć dobrze odżywiona) wygląda następująco:



Pracuję teraz nad nową recepturą opartą na mące żytniej. Efekty niebawem!
stach

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

To może i ja pochwalę się swoim przepisem na chleb ,którym zajadam się już od roku :

Przepis na chleb ( 2 porcje standardowych blaszek do ciasta )

3 szklanki mąki żytniej razowej
3 mąki pszennej typ 650
1 otrąb pszennych lub z innego zboża
1 płatków owsianych
1 słonecznika
1 siemienia lnianego lub sezamu
1 pestek dyni
1
GrzegorzP...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Marcinie, nic nie pokręciłem. Co najwyżej popełniłem małe faux pas wplatając w historię Twój chlebowy związek z sąsiadką. Mam jednak nadzieję, że Aleksandra Ci to wybaczy ;)

Zdjęcia przepiękne, chleb natomiast jakiś taki mało wyrośnięty. Mój w przekroju ma o 50% większą powierzchnię, a widzę, że używamy podobnych foremek. Może do mojego zakwasu dostały się jakieś inowacyjne kultury drożdży :?: Już sam zakwas po włożeniu do lodówki zwiększa w ciągu paru dni dwukrotnie swoją objętość :roll:

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Grzegorzu, Twój przepis jest zbliżony do przepisu Marcina. Zarówno pod względem składu, jak i technologii. Różnica polega głównie na dodaniu szklanki otrąb i ziaren soi. Oczywiście niebagatelne znaczednie ma sam zakwas, jak i dobór mąki. Może nadarzy się kiedyś okazja, abyśmy się naszymi zakwasami wymienili :)
Mój chleb piekę najczęściej z wykorzystaniem mąki orkiszowej razowej 60% i mąki żytniej grubo mielonej 40%.

A teraz moje nowe doświadczenie z przefermentowaną i odwodnioną mąką żytnią, czyli zakwasem żytnim S400 dystrybuowanym przez BogutynMlyn.pl.

Całość procesu przebiegła w dwumieszadłowym automacie do pieczenia chleba Moulinex. Program dla pieczywa pełnoziarnistego (3).

Składniki na 1000g:

450g maślanki
12 g zakwasu
400 g orkiszu gruba śruta (czeski)
260 g orkiszu drobno mielonego (czeski)
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki miodu
10g świeżych drożdży (rozrobionych w małej ilości letniej wody)

(przepis zaczerpnięty z książki "Chleb własnego wypieku" - Mirjam Beile")
Wśród indegrencji nie ma oliwy/oleju i tego składnika zabrakło również w moim wypieku. Chleb udał się wyśmienicie (to opinia kilku degustatorów). Ma lepszą strukturę i jest bardziej wilgotny niż chleb pieczony wyłącznie na drożdżach. Z pewnością oliwa podniosłaby by te walory jeszcze bardziej. Następnym razem o niej nie zapomnę. Wg mnie cytowany przepis jest w wersji standard, który można dowolnie modyfikować dodając nasiona, suszone owoce, zmieniając skład mąki i zawartość procentową zakwasu (producent zaleca 1-3% wagi mąki).

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

No, ale nie samym chlebem człowiek żyje.
Ja żyję ostatnio monotematycznie - truskawki i wino, wino i truskawki.
Ani na jedno, ani na drugie przepisu nie podam.
Choć do truskawek podobno lepszy szampan, ale szampan to dla arystokracji ....
KS ENTRE.PL Team...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Wczoraj na obiad serwowałem filipową zupę dahl. Rodzina, licznie zgromadzona przy stole była pełna uznania dla wyrafinowanego smaku tej potrawy 8) Nawet padło pytanie, czy Filip, to jakiś znajomy Hindus.

Truskawki też były, w pierogach.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Cieszę się, że przepis się przyjął i sprawia radość.
sport ssie

Laski...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Słuchajcie, na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do kawy? Chodzi mi o mały model, ale z młynkiem. Słyszałem, że wskazane są żarna ceramiczne, choć nie bardzo wiem dlaczego.

Czy intuicja dobrze mi podpowiada, że podgrzewanie filiżanki ma sens tylko dla producenta (podbicie ceny)?

Na spienianiu mleka i tym podobnych duperelach mi nie zależy - chcę mieć mocną i czarną kawę, która postawi mnie rano na nogi, a po obiedzie spełni funkcję najlepszego z deserów.
sport ssie

Laski...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Stronę wygenerowano w 0.352 sekundy.

do góry