emo Kącik kulinarny

Poniewaz:
a) nasz klub sie rozwija w sposob dynamiczny, i rozszczeza swoje pola dzialania,
b) i od pewnego czasu coraz bardziej klubowiczow osiagna suksesy w nowych obszarzach, c) i nasz motto jest "dzielenie sie wiedza, dozwiadczeniami i rozkoszami"

i mimo tego ze juz sa takie watki na forum, ale my chcemy miec nasz, bo statutowo, ustawowo i regulaminowo i tak jestesmy najlepsi i najlepiej orientowani,

postanowilam sobie tworzyc nowy watek: KACIK KULINARNY, gdzie mozemy "dzielic sie wiedza, dozwiadczeniami i rozkoszami".

Pomysl taki mialam wczoraj na Walnym, gdzie zjadam tort czekoladowy Beaty. Bylo to smaczne! A podobnie sie czulam kiedy mialam szczescia pokosztowac kanapki, chleb, pasty, ciasta, salatki i wyrob wlasnych jednego albo drugiego kolegow/kolezanek klubowych.

No doidziemy do kwestii: Beato, udostepnisz przepis tortu czekoladowego?
[url]...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Sylvio, świetny pomysł na nowy wymiar klubowej integracji :!: 8) Bardzo dziękuję za inicjatywę :)

W chwili gdy piszę ten post moja maszyna do chleba zagniata w pełni improwizowany mix z mąki orkiszowej 2000/1400, mąki graham, ziół (kolendra, kminek w ziarnach i mielony, kardamon). To wszystko okraszone truflową oliwą i oblane wodno jogurtowym roztworem. Za ok. półtorej godziny mieszkanie spowije aromat pieczonego chleba. Jedna z przyjemniejszych chwil w życiu piekarza :)

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

No doidziemy do kwestii: Beato, udostepnisz przepis tortu czekoladowego?

Przepis, a raczej przepis na pierwowzór, może i gdzieś istnieje, ale nie będzie to przepis na moje ciasto ...
Mam taki feler, że nie potrafię trzymać się przepisów, raczej stanowią dla mnie podpowiedź i inspirację.
I dlatego też, wszystkie moje kulinarne wyroby powstają jako efekt połączonej improwizacji oraz metody "na winie", czyli się się pod rękę nawinie ...
Stąd, produkt finalny za każdym razem jest nieco inny.
A wczorajsze ciasto - cieszę się, że smakowało - ja nie spróbowałam, i trudno mi ocenić - nie dość, że powstało "na winie", to w dodatku "po winie" i "na bardzo szybko"...

Ja za każdym razem rozkoszuję się sernikiem Ester. Wczoraj pochłonęłam dwa kawałki ...
KS ENTRE.PL Team...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Wtedy rozumiem, Beato, ze "pakiet" obejmuje: wspolne kosztowanie wina, wspolnie wnastrojenie sie do pieczenia czasta, kreacja ciastowa jako szczyt aktu kreatywnej inspiracji, i potem... kto wie! Moze zjemy te ciasto jeszcze pachnace i gorace...

Dobra, kupie! Kiedy sie umowimy?
[url]...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

A dobrze czytam, ze prezes tez sugerowal cos podobnego w swojm posccie? Czuje tez u mnie tez zapach chleba...
[url]...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Wtedy rozumiem, Beato, ze "pakiet" obejmuje: wspolne kosztowanie wina, wspolnie wnastrojenie sie do pieczenia czasta, kreacja ciastowa jako szczyt aktu kreatywnej inspiracji, i potem... kto wie! Moze zjemy te ciasto jeszcze pachnace i gorace...
No wiesz, Ester. Sztuka wymaga odpowiedniej oprawy 8) :wink: ...

A u mnie dziś jeszcze nic nie pachnie ... Do Prezesa mam niedaleko, ale chyba nie z tej strony wiatr, i nic nie czuję.
KS ENTRE.PL Team...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

A dobrze czytam, ze prezes tez sugerowal cos podobnego w swojm posccie? Czuje tez u mnie tez zapach chleba...

Zgadza się. Dziś proces pieczenia był pełnej improwizacji. Chleb już wyjęty. Czekamy, aż trochę przestygnie i bedziemy degustować. Póki co zapach zniewala, wygląd też niczego sobie :)

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny


A u mnie dziś jeszcze nic nie pachnie ... Do Prezesa mam niedaleko, ale chyba nie z tej strony wiatr, i nic nie czuję.

Obiecuję w najbliższej przyszłości zorganizować degustację chleba z własnego wypieku. Będzie można i powąchać i posmakować :). Muszę tylko uzupełnić magazyn surowców.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny


A u mnie dziś jeszcze nic nie pachnie ... Do Prezesa mam niedaleko, ale chyba nie z tej strony wiatr, i nic nie czuję.

Obiecuję w najbliższej przyszłości zorganizować degustację chleba z własnego wypieku. Będzie można i powąchać i posmakować :). Muszę tylko uzupełnić magazyn surowców.

Brawo Prezesie!
Też wypiekam.
Proponuję w przyszłości symboliczną wymianę koszulek tzn. bochenków :D

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Muszę tylko uzupełnić magazyn surowców.

Jak wiesz, to ja do 60 kg moge pomoc! :wink:
[url]...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

To sa pytania dla mistrzow piekarnikow.

Kupilam nowa maszyna do chleba, Moulinex z rozbudowanym programem, i qrcz chleb wychodzi z dolkiem. Na razie piecze na 1. program. Jak rozwiazywac ten problem?

A ile dajecie tego yogurtu/maslany/mleka? Ja nigdy tego nie uzywalam, i nie orientuje sie do ilosci...

A juz sprobowaliscie piec ciasto do pizzy?
[url]...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

A juz sprobowaliscie piec ciasto do pizzy?
Piec nie, ale zagnieść składniki na ciasto, a potem gotowe (tzn. po wyrośnięciu) piec w zwykłym piekarniku z nałożonym tym wszystkim co stanowi wierzch pizzy. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pizza zniknęła w oka mgnieniu :D .
Pozdrawiam Renata
...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Kącik kulinarny

Nie, nie dodawaliśmy oliwy, ani innego tłuszczu do pojemnika. Oliwa była w składzie ciasta. Ja potem jeszcze smaruję oliwą blachę do pieczenia pizzy i wierzch ciasta po rozwałkowaniu, a dopiero na takie ciasto nakładam składniki pizzy i znów skrapiam oliwą wierzch przed włożeniem do piekarnika. Więc tej oliwy jest w sumie sporo.
Pozdrawiam Renata
...

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Stronę wygenerowano w 0.238 sekundy.

do góry